اصول حسابداری فروشگاهی و فرمول های آن

به گزارش وبلاگ عینکی باهوش، حسابداری فروشگاهی، با چالش محاسبه و ردیابی موجودی کالا همراه است. ثبت دقیق ارزش، برای هر شغلی حیاتی است، ولی بعضی از جنبه های حسابداری فروشگاهی، آن را از سایر صنایع جدا می نماید.

اصول حسابداری فروشگاهی و فرمول های آن

در این نوع حسابداری عمدتاً، شما وظیفه دلهره آور ولی ضروری ردیابی موجودی را دارید. پیگیری موجودی شما باید شامل محاسبه هزینه ها و همچنین نظارت بر تعداد هر کالای موجود در انبار باشد.

این یکی از اصول اساسی حسابداری دقیق است. در ادامه این مطلب به آنالیز سایر اصول این روش و فرمول های حسابداری پرداخته ایم.

تعریف حسابداری فروشگاهی

برنامه حسابداری فروشگاهی، در ساده ترین حالت خود، هزینه موجودی کالا را نسبت به قیمت فروش محاسبه می نماید. وقتی نام حسابداری فروشگاهی را می شنوید، موجودی کالا را در ذهن بیاورید: زیرا این واقعاً همان چیزی است که در این نوع حسابداری، انجام می گردد.

به عبارت دیگر، نرم افزارحسابداری راهی برای ردیابی هزینه موجودی کالا است که در مقایسه با سایر روش های موجود ساده تر است. پیش فرض اصلی این است که شما برای هر چیزی که می فروشید یک اصل ثابت را در نظر بگیرید و سپس این رقم را برای ارزش خرده فروشی موجودی خود برای محاسبه هزینه اعمال کنید.

اهداف حسابداری فروشگاهی

  • ثبت مواد مختلف موجود در فروشگاه.
  • ثبت کلیه مسائل مربوط به مواد موجود.
  • نشان دادن ارزش سهام نگهداری شده.
  • فراهم آوردن مبنایی برای معین نرخ انتشار.
  • حساب کردن بدهی هزینه تحصیل کلیه مواد برای حساب نهایی مربوطه یا کار خاصی که برای آنها ضروری است.
  • یاری به ذخیره سازی کافی مواد برای پاسخگویی به خواسته های مصرف کنندگان.
  • حفظ و نگهداری مناسب برای یاری به کاهش منقضی شدن و کهنگی به وسیله کدگذاری مناسب.
  • برجسته کردن انباشت سهام، اختلافات و مصرف غیرعادی و اقدامات کنترل اثر.
  • برای یاری به خانه داری خوب، به طوری که کار با مواد، نگهداری، ذخیره سازی، رسید و صدور به طور مؤثر انجام گردد.
  • اقدام به خرید برای یاری به تأیید و ارائه اطلاعات پشتیبانی.

روش های حسابداری فروشگاهی

نرم افزار فروشگاهی کاملا با نرم افزار حسابداری تولیدی متفاوت است بیایید این قسمت را با یک مثال پیش ببریم. فرض کنید شما یک فروشگاه اسباب بازی دارید و یک سطل کوچک تاس، که هرگز اجازه نمی دهید خالی بماند. در ابتدا 30 تاس با 5 ریال خریده اید، سپس سفارش دوم 25 تاس، هر یک 7 ریال و آخرین سفارش 15 تاس، 10 ریال. در کل شما 70 تاس خریداری نموده اید. در زمان پیگیری موجودی کالا فقط 20 عدد باقی مانده است و شما مطمئن نیستید که به 50 تاس فروخته شده چه هزینه ای اختصاص دهید. برای فهمیدن این موضوع، می توانید از روش های مختلف هزینه یابی که در ادامه می آیند، استفاده کنید.

در واقع می گردد گفت، اصول مختلفی برای مدیریت موجودی کالا در حسابداری فروشگاهی وجود دارد ، از جمله First In First Out (FIFO)، Last In First Out (LIFO)، میانگین وزنی و... که هریک برای انواع خاصی از فروشگاه ها مناسب هستند.

FIFO برای مواد فاسدشدنی، مانند مواد غذایی عالی است. LIFO برای مواردی مانند بتن که موجودی کالا به راحتی قابل تشخیص نیست به درد می خورد. میانگین وزنی برای چیزی مانند چوب خوب است، که غیر قابل فساد بوده و منفرد است ولی قابل تشخیص نیست. از طرفی، حتی اگر قیمت ثابت بماند، هزینه های خرید شما متفاوت خواهد بود.

First-in, first-out (FIFO)

در روش هزینه یابی FIFO، روش کار به این شکل است که: هزینه اولین سفارش خریداری شده را می گیرید، آن را با درآمدی که به دست آورده اید مقایسه نموده و این درآمد را به هزینه کالاهای فروخته شده اختصاص می دهید.

در مثال بالا، تصور کنید که ابتدا تاس ارزان تری فروخته اید. از آنجا که ابتدا 30 تاس با 5 ریال سفارش داده شد، شما این را با موجودی خود مطابقت می دهید و فرض می کنید که 30 تاس فروخته شده هر کدام 5 ریال است. سپس فرض می کنید که 20 عدد بعدی که فروخته اید از سفارش دوم بوده است، به این معنی که این تاس ها برای شما هر کدام 7 ریال هزینه دارند. در روش FIFO، سپس، 30 را در 05/0 ضرب می کنید، بعد آن را به 20 که در 07/0 ضرب شده، اضافه می کنید. هزینه کالاهای فروخته شده90/2 تومان و هزینه انتها موجودی شما، 85/1 تومان خواهد شد (پنج تاس با 7 ریال به اضافه 15 تاس با 10 ریال). اگر مشتری ها از انتهای سطل، تاس بردارند، این روش بسیار خوب جواب خواهد داد.

Last-in, first-out (LIFO)

ولی از آنجایی که شما با آخرین سفارش خود سطل تاس خود را دوباره پر می کنید، منطقی است اگر مشتری ها از بالای سطل، تاس بردارند. بنابراین تاس هایی را که آخرین بار گذاشته اید بیشتر از تاس هایی که در ابتدا قرار داده اید فروخته اید.

در این صورت می توانید از روش هزینه یابی LIFO استفاده کنید. این روش از نظر تئوری مشابه روش FIFO است، ولی به جای اینکه هزینه سفارش اول تاس را با تعداد کالای فروخته شده تطبیق دهید، هزینه آخرین سفارش تاس را مطابقت می دهید.

در این حالت، قیمت 15 تایی از 50 تایی که فروخته اید 10 ریال (50/1 تومان)، 25 تاس 7 ریال (75/1تومان) و 10 تایی 5 ریال (50/0تومان) است. هنگامی که این اعداد را با هم جمع می کنید(50/1 تومان به علاوه 75/1تومان به علاوه 50/0تومان)، این باعث می گردد کل هزینه کالاهای فروخته شده شما 75/3 تومان و هزینه موجودی انتها موجود شما 1 تومان باشد (20 تاس با هر 5 سنت).

البته همواره نیازی نیست، این کار را به صورت دستی انجام دهید. در این مواقع، نرم افزارهای حسابداری، به یاری کاسبان آمده اند. یک نرم افزار حسابداری فروشگاهی ساده، در انجام امور حسابرسی و محاسبه ای موجودی کالا و هزینه به فروشنده یاری می نماید.

میانگین وزنی

احتمال منطقی تر این است که تاس ها در سطل شما مخلوط شده اند و این احتمال وجود دارد که از هر سه سفارشی که نموده اید تعدادی تاس فروخته اید. در این شرایط، ممکن است بخواهید از روش هزینه گذاری میانگین وزنی با تقسیم هزینه کل تاس بر تعداد تاس خریداری شده استفاده کنید.

در این صورت، در انتها این مبلغ75 /4 تومان، تقسیم بر 70 تاس یا تقریباً 7 ریال در هر روز می گردد. شما می دانید که 50 تاس فروخته اید، بنابراین تعداد اقلام فروخته شده را با متوسط هزینه 7 ریال مطابقت می دهید که در مجموع 50/3 تومان برای هزینه کالاهای فروخته شده و 40 /1دلار برای انتها موجودی کالا است.

در این روش نیز می توانید از انواع نرم افزارهای حسابداری فروشگاهی استفاده کنید. نرم افزارهایی که کار محاسبه و مدیریت هزینه ها را برای کاسبان و صاحبان فروشگاه ها بسیار ساده نموده اند. از طرفی این نرم افزارها انواع غیر فروشگاهی هم دارند. مانند حسابداری شرکتی، که اگر مشغول کار در یک شرکت باشید به درد شما خواهند خورد و بهتر است در ابتدا از انواع نرم افزار حسابداری شرکتی ارزان استفاده نموده و سپس سراغ انواع حرفه ای تر و گران تر بروید.

صندوق مکانیزه فروشگاهی

یکی دیگر از روش هایی که برای مدیریت کالا و هزینه فروشگاهی خود می توانید از آن استفاده کنید، صندوق های مکانیزه فروش هستند. این صندوق ها یک سامانه الکترونیکی جامع دارند که کار ثبت خرید، حساب کردن هزینه به صورت اتوماتیک، صدور رسید و کم کردن کالا از انبار را انجام می دهد.

بعضی فرمول های دیگر مورد استفاده در این نوع حسابداری به توضیح زیر هستند:

  • میانگین موجودی: (موجودی ابتدای ماه + موجودی انتها ماه) ÷ 2
  • حاشیه ناخالص: تفاوت بین هزینه یک کالا و قیمتی فروش آن. (فروش کل - قیمت تمام شده کالا)
  • فروش خالص: (فروش ناخالص - بازده و یاری هزینه)
  • و...

نکات نهایی حسابداری فروشگاهی

به طور کلی، حسابداری فروشگاهی، برای محاسبه موجودی کالا و هزینه فروش مورداستفاده قرار میگیرد. در این نوع حسابداری از انواع روش های FIFO، FILO، میانگین وزن و... استفاده میگردد. از طرفی صندوق های مکانیزه فروش و نرم افزارهای حسابداری فروشگاهی نیز در ساده سازی این امر نقش مهمی دارند. برای خرید نرم افزار حسابداری به سایت ما به ادرس hesabdari.info سر بزنید.

منبع: جام جم آنلاین

به "اصول حسابداری فروشگاهی و فرمول های آن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اصول حسابداری فروشگاهی و فرمول های آن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید